Kum Ocakları

Kum, çok farklı alanlarda kullanım gösteren ve hayatımızın her bölümünde kullandığımız şeylerin üretiminde kullanılan kimi zaman farkında olmadığımız bir materyaldir. Peki, bu sadece plajlarda deniz diplerinde hoş dokusu ile mutluluk bulduğumuz, kimi zaman ise kendimizi altına gömdüğümüz, kimi zamanda kaleler şehirler var ettiğimiz kum daha başka hangi alanlarda kullanılır? Hadi kum ocakları tarafınca çıkarılan bu kumun kullanım alanlarından bazılarına şöyle bir göz gezdirelim.

  • Kum çeşitli spor alanlarında ve spor aletlerinin yapımında kullanılır. Halı sahalar, golf sahaları, at yarışının tertip edildiği pistler bunların sadece birkaç örneği.
  • Patinaj kumu olarak isimlendiren bir kullanım alanı da vardır. Bildiğimiz üzere buzlanmanın yoğun yaşandığı bölgelerde buzlanmayı engellemek amacıyla kullanım gösterir.
  • Kimya sektöründe bile kulanım gösteren kum, sodyum silikat üretimi için kullanılmaktadır.
  • Cam üretiminin yanı sıra cam kumlama alanında camlara desen vermek için kullanım gösterir.
  • Tekstil alanında da kumlama söz konusudur. Bu defa desen vermek için değil, kumaşı eskitmek için kullanılır. En çok kot kumaşları için kullanım göstermektedir.
  • Metal yüzeylerin temizlenmesi için kullanılır. Özellikle paslanmış metal yüzeylerin temizlenmesi için kullanım gösterir.
  • Boru üretiminde de önemli bir yer sahibi olan kum, boruya mukavemet vermek için kullanım gösterir. Bunun yanında, borunun iç kısmı kaplamada korozyona direncini arttırmak için kullanılmaktadır.
  • En yaygın ve en bilindik kullanım alanı ise inşaat sektöründeki kullanımıdır.
  • Yapı endüstrisinde de kullanımı olmaktadır elbette. Seramik ve fayansları yapıştırmak için kullanılır. Bunun haricinde cam yünü üretimi, yüzey sertleştiricileri, derz harçları ve elyaf takviyeli prekast yapımında önemli bir materyal olarak kullanım gösterir.
  • Arıtma alanında da yoğun kullanım alanı gösterir. Kum yapı olarak küçük taneli ve bitişik yapısı sayesinde birçok sıvının arıtılması için filtre üretiminde kullanılmaktadır.
  • Kum ocakları tarafından üretilen kum, döküm sanayisi alanında da önemli bir rol üstlenmektedir. Dökülebilmesi için çok yüksek ısılara çıkarılan metale şekil verebilmek adına kalıp olarak kullanılmaktadır.

Kum Ocakları ve Kum Çeşitliliği

Kum ocaklarından çıkan kum kendi içinde çeşitlilik gösterir. Bu çeşitliliğin kullanım alanların gereksinimleri doğrultusunda olduğunu söyleyebiliriz. Kum ocakları ülkemizde yer üstü işletmeleridir. Bu bağlamda kum çeşitliliği ve üretimi de buna göre şekillenmiştir. Kumun isimlendirilirken ve sınıflandırılırken farklı özelliklerine bakılıp buna göre ayrıştırılır. Bu özellikler, kum tanelerinin yüzey şekli, yüzey sertliği, tane büyüklüğü ve slit ve kil fraksiyonlarının oranları ile ilgilidir. Kum taneleri boyutları 0.063mm ile 0.25mm aralığındaysa kum ince kum olarak isim alır. Kum taneleri boyutları 0.25mm ile 1mm aralığındaysa kum orta dereceli kum olarak sınıflandırılır. Kum ocağı üretimi kum taneleri 1mm ile 2mm aralığındaysa kum olarak isimlendirilir. Kalker kaynaklı kayaçların parçalanması ile üretilen kuma yapay kum ya da taş unu denilir.

Ankara Kum ocağı, Sincan kum Ocağı, Yenimahalle Kum ocağı, Kazan Kum Ocağı, Batıkent Kum ocağı, Gölbaşı kum ocağı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir